Położone w miejscowości Stara Wieś, w gminie Końskowola - małe, rodzinne gospodarstwo, w którym tradycyjnymi metodami wytwarzane są zdrowe i aromatyczne konfitury, syropy oraz soki z płatków dzikiej róży, owców dzikiej róży, owoców pigwowca japońskiego Produkty powstają z surowców pochodzących z własnego gospodarstwa. Produkcja odbywa się od “ziarneka do słoiczka” - sami zajmujemy się uprwą sadzonek, ręcznym zbiorem, przetwarzaniem oraz sprzedażą produktów.
Przez lata różane specjały były dosiępne tylko dla domowników a przepisy trzymane “pod kluczem”. Bogata tradycja rodzinna, zamiłowanie do róż oraz miejscowość Końskowola sprawiła że pokazaliśmy nasze perełki. Prekursorką szkółkarstwa i produkcji ogrodniczej była księżna Izabella Czartoryska która nie tylko załóżyła na tym terenie pierwszy ogród w stylu angielskim ale przedewszystkim zaszczepiła miłość do “królowej kwiatów” w okolicznych mieszkańcach.
W otulinie Kazmierskiego Parku Krajobrazowego położona jest plantacja dzikiej róży założona specjalnie na potrzeby produkcji różanych specjałów. Produkcja nie jest duża gdyż zależy nam, aby zachować najcenniejsze witaminy, właściwości prozdrowotne i mieć kontrole nad każdym etapem powstawania przetworów. Jak przystało na rodzinne gospodarstwo wytwarzamy tyle ile sami możemy, cała produkcja odbywa się w rodzinnym gronie, łącząc pokolenia i zarażając najmłodszych miłością do róż. Od samego początku kierujemy się JAKOŚCIĄ A NIE ILOŚCIĄ i stale dbamy aby nasze produkty były dokładnie takie jakie sami chcielibyśmy znaleźć w swojej spiżarni.
Wszystkie produkty, które powstają w Manufakturze Różanej posiadają Znak Marki Lokalnej przyznawany przez Lokalną Grupę Działania „ Zielony Pierścień”, część z nich to Lubelskie Produkty Tradycyjne wpisane na ogólnopolską Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez MRiRW. Nasza manufaktura jest również laureatem statuetki „Orzeł” oraz certyfikowanym produktem „Polskiej Marki Turystycznej”
Dzięki oryginalności produktu oraz pracy, jaką należy włożyć w jego przygotowanie jesteśmy doceniani na wielu festiwalach i kiermaszach. Przez lata Manufaktura Różana otrzymała szereg nagród i wyróżnień. Wśród najważniejszych są „Perły” przyznawane podczas ogólnopolskiego finału konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” których mamy cztery. Oferta Manufaktury Różanej jest tak bogata, że każdy znajdzie coś dla siebie.
Różane przetwory stanowią cenne źródło witaminy C. Od wieków znane są zdrowotne i smakowe właściwości dzikiej róży. Roślina ta szczególnie polecana jest dla osób ciężko pracujących, narażonych na stres, a także w podeszłym wieku ale tak naprawdę DLA KAŻDEGO Z NAS.
Celem Manufaktury Różanej jest promocja tradycyjnych (czasami zapomnianych) produktów, mających związek z regionem i wspomnieniami z dzieciństwa. Każdy może odkrywać nowe smaki i rozkoszować się smakiem oraz aromatem.