Dzika róża „matka róż” to od niej pochodzą niezliczone odmiany róż uprawiane w ogrodach na całym świecie. Od wieków zachwyca swoim aromatem i smakiem. W starożytności dzika róża otoczona została prawdziwym kultem – kwiaty ofiarowywano bogom wkładano je również pod poduszki i obsypywano nimi uroczystości. Już wtedy z płatków dzikiej róży przygotowywano napary, wino i smażono je w cukrze. Dzika róża to ponad 20 gatunków roślin tzw. „samosiejek” w naszym gospodarstwie ukochaliśmy rosę rugossę – najbardziej aromatyczną - zwaną pięciopłatkową, pomarszczoną, japońską pochodzącą ze wschodniej Azji.
Pomarańczowe, pomarańczowoczerwone lub czerwone owoce dzikiej róży przypominające pomidorki koktajlowe to prawdziwa skarbnica zdrowia. Dawniej przypisywano im „magiczne” właściwości, gdyż były podstawowym składnikiem leczniczym. W owocach dzikiej róży znajdziemy najwięcej witaminy C – trzy świeże owoce pokrywają dzienną dawkę - jest jej najwięcej spośród wszystkich innych owoców. Znajduje się w nich ponad 130 różnych związków między innymi karotenoidy, flawonoidy, witaminy B, E, K, kwasy organiczne, wapń, magnez, cynk, fosfor, potas.
Pigwowiec japoński (cheanomeles japonica) jest gatunkiem pochodzącym z Japonii, który do Europy został sprowadzony jako roślina ozdobna. Szybko odkryto jego lecznicze i smakowe właściwości i zaczęto wykorzystywać w kuchni. Kwitnie w kwietniu tworząc pomarańczowe i pomarańczowo – czerwone dywany zwiastujące pełne rozpoczęcie wiosny. Owoce pojawiają się w sierpniu, żółte, kuliste, przypominające małe jabłuszka. Owoce pigwowca cechują się dużą zawartością witaminy C oraz kwasów organicznych.
Zwany bzowiną, chłopską apteczką, bzem dzikim, bajstrukiem - znany już w starożytności. Ze względu na kojące właściwości używany był głownie do leczenia oparzeń skóry. Słowianie uważali, że jest to roślina pozwalająca na kontakty ze światem zmarłym, a jego gałęzie chronią zwierzęta przed atakami demonów i złych duchów, z kolei ludzi przed gradem i bólem zębów. Z drzewa czarnego bzu robiono także amulety ochronne oraz różne instrumenty głównie piszczałki. Właściwości zdrowotne w bzie znajdziemy w kwiatach, owocach, liściach i korze. Znajdziemy w nim, antocyjany, flawonoidy, garbniki, pektyny, olejki eteryczne, kwasy organiczne oraz witaminy A, B6, C, P (rutynę).